Attendering documentaire "Leve de organen" van Frans Bromet 21 okt

Hierbij wordt u geattendeerd op de korte documentaire “Leve de organen” van Frans Bromet op 21 okt op NPO-2 van 21:00 – 21:54.

Actueel
– Iedereen wordt orgaandonor, tenzij je zelf nee in het donorregister (NL) zet.
– Een groot bezwaar is dat de nieuwe wet diep in de persoonlijke levenssfeer ingrijpt.
– Is het wel zeker dat je bewustzijn volledig weg is als je hersen- of hartdood bent?
– Is het hersendood-protocol wel waterdicht?
– Ben je echt overleden als je niet meer op prikkels reageert maar nog wel warm bent en een kloppend hart hebt.
– Volgens Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie die de overheid verstrekt geen idee wat het inhoudt wanneer je je als donor aanmeldt.

De film
Frans Bromet spreekt in deze onderzoekende documentaire met artsen, nabestaanden en ervaringsdeskundigen over hoe zij de nieuwe orgaanwet ADR in de praktijk ervaren. Hij sprak onder andere met Esmee Feenstra. Zij kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in coma met onomkeerbare hersenschade in het ziekenhuis terecht. Op het moment dat de artsen tot het hersendood-protocol wilden overgaan, merkte haar zus tijdens het afscheid nemen dat Esmee een emotie toonde en er rolde een traan over haar wang. Esmee bleef in leven.
Oud-cardioloog Pim van Lommel verdiepte zich in bijna-dood ervaringen en meent op basis van zijn onderzoek dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard ook bewuste ervaringen hebben.
De man van Anjo van de Mortel overleed in de klinische setting van een operatiekamer. Anjo zag hoe 15 mannen in witte jassen tot uitname van de organen van haar man overgingen, tot hij tenslotte bij het wegnemen van zijn hart stierf. ‘Dat is zo anders dan wanneer je als familie aanwezig bent bij een dierbare die zijn laatste adem uitblaast’, zegt zij.

Persbericht: https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/2doc/kro-ncrv-2doc-leve-de-organen

Print Friendly, PDF & Email