Elf elementen van een bijna-doodervaring op muziek

Componist/librettist Peter Vigh, het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor en Black Pencil brengen elf elementen van een bijna-doodervaring tot klinken. De inzichten van cardioloog/wetenschapper Pim van Lommel, schrijver van de bestseller Eindeloos Bewustzijn – Een wetenschappelijke visie op de bijna-doodervaring, vormen daarvoor de basis.

In Nederland hebben naar schatting 600.000 mensen een bijna-doodervaring gehad. Pim van Lommels grootschalige klinische studie naar dit soort ervaringen werd in 2002 gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. De resultaten waren wereldnieuws.

Totaliter Aliter
Componist Peter Vigh laat zich in zijn nieuwe compositie Totaliter Aliter inspireren door verslagen van bijna-dood ervaringen en het boek van Pim van Lommel. Zijn nieuwe compositie wordt ingeleid door muzikale visioenen in 12e en 13e eeuwse muziek en trekt spirituele verklanking door naar het heden. In de combinatie van de mysterieuze, kleurrijke bezetting van ensemble Black Pencil (blokfluit, panfluit, altviool, accordeon en slagwerk) en de jonge stemmen van het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor zag hij de ideale bezetting om de sluier op te lichten van het hiernamaals.

Totaliter Aliter is een reis door een universum dat totaal anders is, waar ruimte en tijd andere dimensies aannemen. Flarden van ervaringen, de donkere tunnel met licht aan het einde, het felle witte licht, zweven boven je eigen lichaam en ook de angstwekkende fases uit een bijna-doodervaring schieten voorbij in dit gloednieuwe werk. Pim noemde zelf van iemand met een BDE, die deze indrukwekkende muziek al eerder hoorde, dat die in tranen was door de emotie en herkenning die door deze muziek was opgeroepen.

Waar en wanneer
Eindhoven: ‘Scherpdenkers’. Pim van Lommel over Eindeloos Bewustzijn, samen met virtuoze Ensemble Black Pencil, en het Nationaal Vrouwen jeugdkoor
3 april 2019, Muziekgebouw Frits Philips, Kleine zaal. Aanvang 20.15 uur.
Nadere informatie bij Muziekgebouw Frits Philips.

Amsterdam:  ‘Scherpdenkers’. Pim van Lommel over Eindeloos Bewustzijn, samen met virtuoze Ensemble Black Pencil, en het Nationaal Vrouwen jeugdkoor.
4 april 2019, Het Concertgebouw, Kleine Zaal. Aanvang 20.15 uur.
Reserveringen en inlichtingen bij Het Concertgebouw

Zie ook informatie over andere lezingen op Pim van Lommel’s site.

Print Friendly, PDF & Email