Verslag Najaars ontmoetingsdag in Bilthoven op 2 november 2019

Thema: Baas in eigen brein?

Verslag Najaarsontmoetingsdag
Uit het nieuwe dubbelnummer van ‘Terugkeer naar het Licht’ dat begin dit jaar uitkwam met vele boeiende artikelen hieruit het verslag van die zeer geslaagde najaarsontmoetingsdag, die door meer dan 100 mensen werd bezocht. Helaas werden we gehandicapped doordat we op het laatste moment moesten uitwijken naar een andere ruimte, terwijl striemende regenbuien op het dak de verstaanbaarheid hinderlijk verstoorden.

Twee inleiders: Arie Bos en Pim van Lommel
‘Zonder bewustzijn is er geen levenslichaam. Zonder bewustzijn is er geen waarneming, geen denken, geen voelen, geen kennis, geen geheugen.’ Arie Bos stelde de hypothese ter discussie dat bewustzijn een product van de hersenen is. Want dat is nooit bewezen. Pim van Lommel meent dat bewustzijn datgene is waarmee elk levend wezen zijn bestaan inhoud en vorm geeft.

En als je het aan Arie Bos vraagt wie hij is, zegt hij: ‘ik’. Ik ben ik. Je zegt niet: ‘mijn brein wil dit jaar naar Spanje op vakantie’. In tegenstelling tot andere denkers, meent Arie Bos dat wij uitdrukkelijk niet ons brein zijn. Maar wat dan wel? Je lichaam? Je bewustzijn? Of allebei? Of misschien hebben we wel een lichaam en zijn we bewustzijn. Over de vraag of we baas in eigen brein kunnen zijn ging deze ontmoetingsdag. Volgens Arie Bos zijn we zelf wel degelijk verantwoordelijk voor wat ‘daarboven’ gebeurt.
Na de lezing van Arie Bos zal over dit onderwerp werd Pim van Lommel geïnterviewd door Rinus van Warven.

Arie Bos is huisarts in Amsterdam Centrum en leidt huisartsen op aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Hij doceert wetenschapsfilosofie aan medisch studenten aan het Utrechts Medisch Centrum. Hij is auteur van het boek Mijn brein denkt niet, ik wel.

Pim van Lommel is cardioloog. Hij is medeoprichter van Stichting Merkawah, de voorloper van het Netwerk NDE. En hij is de schrijver van het boek Eindeloos bewustzijn, waarin hij een wetenschappelijke visie geeft op het fenomeen Nabij-de-doodervaring en Bewustzijn.

Zie oa hun publicaties op onze site over de relatie tussen onze hersenen en ons echte “ik”.

Print Friendly, PDF & Email