Home

Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen

De Nabij-de-Dood-ervaring (NDE) wordt ook wel een bijna-doodervaring genoemd. Steeds meer mensen hebben een voorkeur voor de term Nabij-de-Dood i.p.v. Bijna-Dood. Een Nabij-de-Dood-ervaring is een geheel van indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand die het gevolg is van een periode van klinisch dood zijn, een ernstige ziekte, een bijna fatale situatie of een stervensproces, maar een NDE/BDE kan ook voorkomen bij hoge stress of diepe meditatie, of zelfs heel spontaan zonder enige aanleiding.

Uit Amerikaanse en Duitse enquêtes en een recente herwaardering van deze onderzoeken, als ook een Australisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 4,2% van de bevolking een NDE/BDE of een soortgelijke ervaring heeft meegemaakt. Dat wil zeggen dat in Nederland enkele honderdduizenden mensen zo’n ervaring hebben gehad.

De doelstellingen

  1. Netwerk NDE organiseert landelijk en regionaal bijeenkomsten waar NDE’ers elkaar kunnen ontmoeten en hun ervaringen kunnen uitwisselen (lotgenotencontact)
  2. Zij tracht door middel van tal van activiteiten de opgebouwde kennis van NDE’s en hun implicaties uit te dragen
  3. Verder schept en verbetert zij de mogelijkheden tot begeleiding van hulpvragende NDE’rs, en
  4. Tenslotte bevordert en steunt zij wetenschappelijk onderzoek naar de nabij-de-doodervaring

Vermeld dient te worden dat Netwerk NDE een stichting is zonder winstdoel, en dat zij geheel gerund wordt door vrijwilligers.

Print Friendly, PDF & Email